Doelgroepen

Psychomotoriek

In de psychomotorische revalidatie zien we vaak kinderen die schoolvaardigheidsproblemen hebben. Psychomotorische revalidatie houdt in:

- Schrijfmotoriek: niet lijnvast schrijven, geen duidelijk verschil in letterhoogte, onvoldoende vloeiend schrijven met moeilijke verbindingen, veel overlappingen,…

- Fijne motoriek: geen goede pincetgreep, secuur werken met de vingers, vloeiend samenwerken met beide handen zoals tijdens bv. het knippen,…

- Lateraliteit: bv. leesproblemen b/d wissels, middellijn overschrijdend te werk gaan, links/ rechts wissels, …

- Ruimtelijk organiseren: Leren plannen, structuren, inzicht, vooruit handelen, meervoudig handelen, …

- Grote motoriek: gekruiste coördinatie, verminderd evenwicht, niet stil kunnen zitten, werkhouding,…

We zien meer en meer kinderen die een moeilijke overgang hebben wanneer ze naar het eerste leerjaar gaan. Ze worden als speels, dromerig, wiebelaar,… omschreven. Deze kinderen kunnen maar moeilijk hun aandacht vestigen wanneer de meester of juf zijn/ haar uitleg doet. Het zelfstandig aan een taak werken verloopt moeizaam want ze zijn snel afgeleid door de omgeving. In de thuisomgeving kunnen ze maar moeilijk meervoudige opdrachten uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is wanneer je vraagt om de boterhammen in de boekentas te doen, vervolgens de schoenen aan te doen, hun jas te pakken en hun boekentas. We zien dat deze kinderen, of maar 1 ding hebben uitgevoerd, of een verkeerde volgorde hanteren, of heel vaak komen vragen wat ze weer moeten doen. Dit komt omdat ze op vlak van ontwikkelingsniveau nog extra geprikkeld dienen te worden. 

Indien kinderen schrijfmotorisch maar moeilijk verder kunnen dan kan hen aangeleerd worden om te typen tijdens de lessen.
Dit is steeds in samenspraak met de school.
Binnen de praktijk hanteer ik Typtien 2. Kine D.B.

Heidestraat 141

3590 Diepenbeek

GSM 0494 39 96 90

info@kinedb.be

Openingsuren

maandag
09:00 - 18:30
dinsdag
09:00 - 18:30
woensdag
GESLOTEN
donderdag
09:00 - 18:30
vrijdag
09:00 - 14:00
zaterdag
GESLOTEN
zondag
GESLOTEN